Rekabet Hukuku

Ana Sayfa arrow Hizmetlerimiz arrow Rekabet Hukuku

Rekabet Hukuku

Rekabet Kurumu, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'yı içine alan EMEA bölgesindeki en aktif rekabet otoritelerinden biridir. Kurum, yoğun bir şekilde rekabeti kısıtlayıcı anlaşmaları ve hâkim durumun kötüye kullanımını oluşturan davranışları soruşturmakta, ayrıca birleşme ve devralma işlemlerini denetlemektedir. Bunun yanında Avrupa Birliği'deki (“AB”) Dijital Piyasalar Yasası'na (Digital Markets Act) benzer şekilde, dijital piyasalardaki geçit bekçilerinin ekonomik gücünden kaynaklanan rekabet endişelerinin giderilmesi hedefiyle Rekabet Kuruluna ex ante yetkiler veren kanun değişikliği taslakları da gündemdedir. 

Dr. Kadir Baş liderliğindeki rekabet ekibimiz, rekabet hukukunun ve ilgili sektörel düzenlemelerin tüm alanlarında yerel veya yabancı müvekkillerimize hukuki destek sunmaktadır. 

Soruşturmalar 

Son yıllarda Rekabet Kurumu tarafından başlatılan ön araştırma ve soruşturmaların sayısında önemli bir artış olmuştur. Bu artışa paralel olarak şirketler, Rekabet Kurumu tarafından yürütülen yerinde incelemelerle daha sık karşılaşmaktadır. Rekabet ekibimiz, bu tür yerinde incelemeler sırasında müvekkillerimize zamanında ve etkin bir hukuki destek sağlamaktadır. 

Rekabet Kurumu nezdinde yürütülen soruşturmaların her aşamasında müvekkillerimizi temsil etmekteyiz. Bu kapsamda müvekkillerin menfaatlerini göz önünde bulundurarak pişmanlık başvurusunda bulunma veya taahhüt ve uzlaşma gibi alternatif yolları izleme konusunda onlara danışmanlık hizmet sunmaktayız. 

Ayrıca üçüncü taraflarca gerçekleştirilen rekabet ihlallerine karşı Rekabet Kurumuna şikayette bulunulması konusunda müvekkillere yardımcı olmakta ve üçüncü taraflara karşı başlatılan soruşturmalarda onları temsil etmekteyiz. 

Muafiyet Değerlendirmesi 

Rekabet ekibimiz, müvekkillerimizin taraf oldukları sözleşmeleri, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un (“RKHK”) 4’üncü ve 5’inci maddelerine uygunlukları açısından değerlendirmektedir. Bunun sonucunda RKHK’nin 5’inci maddesi kapsamında muafiyet kararı almak için Rekabet Kuruluna başvurulması mümkün olup bu başvuruların hazırlanmasında ve Kuruma sunulmasında müvekkillerimize destek olmaktayız. 

Birleşmelerin Denetimi 

Birleşme veya devralma işlemlerinin izin için Rekabet Kuruluna bildirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek uygulamada oldukça zor olabilmektedir. Bildirim eşiklerine teknoloji teşebbüsleri açısından getirilen istisnanın yarattığı belirsizlikler bu zorluğu daha da artırabilmektedir. Birleşmelerin denetimi konusunda uzman rekabet ekibimiz, ilgili işlemin bildirime tabi olup olmadığı konusunda müvekkillere danışmanlık vermekte ve işlemin bildirilmesinde ve bu kapsamda Rekabet Kurumu nezdinde yürütülen tüm süreçlerde müvekkilleri temsil etmektedir.  

Ekibimiz, ayrıca diğer teşebbüslere ait işlemlere ilişkin Rekabet Kurumu nezdinde yürütülen süreçlere üçüncü taraf (rakip, tedarikçi/alıcı) olarak katılmaları halinde müvekkillere hukuki destek sunmaktadır. 

Davalar 

Türkiye’de başta hâkim durumun kötüye kullanılması olmak üzere, Rekabet Kurulunun ihlal kararlarını takiben açılan tazminat davalarında son dönemde bir artış görülmektedir. Davacılar, rekabet ihlalleri sebebiyle uğradıkları zararlar için üç katı oranında tazminat talep edebilmektedir. Rekabet ihlallerine karşı söz konusu tazminat imkanı, hangi tarafta olduklarına bağlı olarak, şirketler için yüksek bir risk teşkil etmekte veya önemli gelir fırsatları sunmaktadır. Rekabet ekibimiz, dava ekibimizin de desteğiyle hukuk mahkemeleri nezdinde görülen rekabet hukuku davalarında hem davacı hem de davalı şirketlere danışmanlık hizmeti vermekte ve onları temsil etmektedir. 

Rekabet ekibimiz, Rekabet Kurulunun kararlarının iptali talebiyle idare mahkemeleri nezdinde başlatılan davalarda da müvekkillerimizi temsil etmektedir.  

Rekabet Uyum Programları 

Rekabet hukuku ve ilgili sektörel düzenlemelere tam uyumu sağlayacak nitelikte güçlü ve etkin bir uyum program oluşturmaları hususunda müvekkillerimize her türlü hukuki desteği sunmaktayız. Bu kapsamda müvekkillerimizin çalışma şekli, kültürü ve ihtiyaçlarını da dikkate alan özgün ve etkin uyum programları oluşturmak için müvekkillerle yakın bir şekilde çalışmakta ve rekabet uyum politikası ve ilgili kılavuzların hazırlanmasına destek vermekteyiz. Ayrıca Rekabet Kurumu tarafından yürütülmesi muhtemel gerçek bir yerinde incelemeye tam olarak hazır olmalarını sağlamak ve olası rekabet soruşturmalarını ve cezalarını en aza indirmek amacıyla, müvekkillerin işyerlerinde yerinde inceleme simülasyonları gerçekleştirme ve bu incelemelerden elde edilen veriler çerçevesinde şirket yöneticilerine ve çalışanlara yönelik atölye çalışmaları düzenlemekteyiz. 

Dijital Sektöre Özel Düzenlemeler  

7416 sayılı Kanun ile değişiklik yapılan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (“E-Ticaret Kanunu”), çevrimiçi platformlar ve e-ticaret hizmet sağlayıcıları için kapsamlı yükümlülükler getirmektedir. Bu yükümlülüklerin bir kısmı, çevrimiçi platformlar ve e-ticaret hizmet sağlayıcıları arasındaki sözleşme dengesizliğini ortadan kaldırmayı ve bu kapsamda çevrimiçi platformların belirli haksız ticari uygulamalarda bulunmasını yasaklamayı amaçlamaktadır. Diğer bir grup yükümlülük ise e-ticaret sektöründeki tekelleşme endişelerini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Rekabet ekibimiz, dijital sektörde faaliyet gösteren şirketlere, E-Ticaret Kanunu ve ilgili ikincil düzenlemelere ve RKHK’ya geçit bekçileri için eklenmesi planlanan ex-ante yükümlülüklere uyumun sağlanması konusunda her türlü hukuki desteği sağlamaktadır.